Type: Britten Norman BN2A

Programma: FS2004 en FSX

Model: Marcel Kuhnt

Operator: Seaport Commuter

Download: Kompleet vliegtuig


Seaport Commuter en Flashband Flight waren onderdeel van Nationaal Vliegtuig Beheer, Den Haag. Zij hielden zich vanaf 1969 tot 1974 bezig met rondvluchten en adhoc-charters vanaf Rotterdam Airport. In die periode had men gevlogen met een Cessna P206 Super Skylane, drie Dornier Do28D's en een Britten Norman BN-2A. De Islander PH-NVA werd aangekocht voor de lijndienst Amsterdam-Middenzeeland-Lille die al heel snel een regeltechte flop bleek. Daarnaast heeft men getracht in een zomerseizoen een wekelijkse dienst uit te voeren tussen Rotterdam en de waddeneilanden Ameland en Texel. In de weekenden werden rondvluchten boven Rotterdam uitgevoerd. De Islander PH-NVA kwam tijdens een rondvlucht boven de Grevelingedam in mist terecht en crashte. De piloot bleek niet te beschikken over enige blindvlieg ervaring en had deze vlucht nooit mogen uitvoeren. Het lukten Flashband en Seaport niet om een positie op de markt te verwerven en stopten hun activiteiten.

Type: Britten Norman BN2A Mklll-2

Programma: FS2004 en FSX

Model: Premier Aircraft Design

Operator: XP Express Parcel Systems

Download: Kompleet vliegtuig


XP Express Parcel Systems werd in 1972 als City Courier opgericht door een paar Amsterdamse studenten die binnen de hoofdstad op fietsen en motoren snelle koeriersdiensten verzorgden. Het Amerikaanse koeriersbedrijf Purolator nam het bedrijf over en verkocht het na een paar jaar aan Vendex International, die de naam City Courier veranderde in XP Express Parcel Systems. XP werd vervolgens een dochter van KLM Cargo. KLM beschouwde na enkele jaren koeriersdiensten niet meer als core business en verkocht XP aan Global Distribution Express World Wide, gezamenlijk eigendom van het Australische TNT en de posterijen van Nederland, Zweden, Canada, Frankrijk en Duitsland. Tegenwoordig is TNT ondergebracht bij FedEx Corporation. XP Express Parcel Systems beschikte over een eigen vloot met o.a Fokker F.27 Friendships maar huurden aanvullende capaciteit in bij talloze Europese maatschappijen. Voor de langdurige contracten werden deze ingehuurde toestellen, zoals deze Britten Norman BN2A Mklll-2 van Kondair Cargo UK, in de kleuren van XP geschilderd maar bleven geregistreerd in het land van herkomst.

Type: Britten Norman BN2T

Programma: FS2004 en FSX

Model: Marcel Kuhnt

Operator: Rijkspolitie

Download: Kompleet vliegtuig


In 1988 werden de Cessna Skymasters van de Rijkspolitie vervangen door twee Pilatus Britten-Norman BN.2T Turbine Islanders. In de loop van 2003 werden ze buiten gebruik gesteld en verkocht en vervangen door drie Bölkow BO-105 helikopters.