Type: Taylorcraft Auster Mk3

Programma: FS2004 en FSX, pakket met 2 repaints

Model: Dave Molyneaux

Operator: Rijkspolitie

Download: Kompleet vliegtuig


Taylorcraft Aeroplanes Ltd startte zijn activiteiten in 1938 en fabriceerde lichte vliegtuigen ontworpen door de Amerikaanse Taylorcraft Aircraft Corporation. Uit Model B werd de Taylorcraft Austers serie die vooral gebruikt werden als verbindings- en Air Observation Post(AOP)vliegtuig bij de RAF en de RCAF. Gedurende WII zijn er in totaal 1.604 toestellen gefabriceerd. In 1946 werd de naam Taylorcraft veranderd in Auster. Na WWII werden in totaal 52 toestellen door De LSK(luchtstrijdkrachten, later Koninklijke Luchtmacht)van de RAF overgenomen. Ook in Nederland en Nederlands Indië werden ze vooral gebruikt als verbindings- en Air Observation Post(AOP)vliegtuig voor de Artillerie. Een viertal ging naar de MLD. In de loop van de jaren 50 werden ze vervangen door Piper Super Cubs. Velen werden verkocht aan particulieren. Een werd in 1955 overgenomen door Rijkspolitie en was het eerste toestel voor de net opgerichte Dienst Luchtvaart. De PH-POL heeft tot 1963 dienst gedaan en werd toen vervangen door de Cessna 172.

1955

1960

Type: Cessna FA337G Skymaster

Programma: FS2004 en FSX

Model: Mike Stone

Operator: Rijkspolitie

Download: Kompleet vliegtuig


De Cessna 336 Skymaster vloog in februari 1961 voor het eerst en had een vast landingsgestel.Van dit model werden er 195 gebouwd. In februari 1965 introduceerde Cessna model 337 Super Skymaster. Groter en zwaardere motoren en een intrekbaar landingsgestel. De inline configuratie heeft als voordeel dat wanneer één van de motoren uitvalt het toestel niet naar een kant trekt. Er zijn in de loop der jaren talloze varianten ontwikkeld.Verschillende motortypes, met en zonder drukcabine, voor zowel civiel- als militairgebruik.

In totaal zijn er 2993 skymasters gebouwd, waarvan 513 militaire varianten. In 1982 stopte de productie in de USA maar werd gecontinueerd bij Reims Aviation in Frankrijk. Daar werden er 172 gebouwd. De Rijkspolitie heeft 2 Skymasters in zijn vloot gehad. Naast observatie van verkeerssituaties werden de toestellen ook ingezet voor controle op illegale olielozingen op de Noord- en Waddenzee. De PH-RPD heeft van oktober 1973 tot juli 1987 deel uitgemaakt van de vloot. Lelystad.

Type: Britten Norman BN2T

Programma: FS2004 en FSX

Model: Marcel Kuhnt

Operator: Rijkspolitie

Download: Kompleet vliegtuig


In 1988 werden de Cessna Skymasters van de Rijkspolitie vervangen door twee Pilatus Britten-Norman BN.2T Turbine Islanders. In de loop van 2003 werden ze buiten gebruik gesteld en verkocht en vervangen door drie Bölkow BO-105 helikopters.