Type : Sikorsky S-51 Programma : FS2004 en FSX Model : Greg Pepper Operator : Aero Holland, MLD Download : Kompleet vliegtuig, pakket met 3 repaints
De PH-HAA was de eerste helicopter in Nederland. Het vloog op 20 augustus 1947 zijn eerste proefvlucht. Het was door Frits Diepen aangeschaft om ervaringen op te doen met hefschroefvliegtuigen.Samen met diverse ministeries, KLM en Fokker werd de Stichting voor Hefschroefvliegtuigen opgericht. Deelnemers mochten een bepaald aantal uren proeven nemen met het nieuwe hefschroefvliegtuig. In 1951 werd het toestel beschadigd. Na een reparatie bij Fokker werd het toestel door de MLD aangekocht. In januari 1952 maakte het zijn eerste landing op het vliegkampschip "Karel Doorman".Tijdens de watersnoodramp van februari 1953 in Zeeland bewees het zijn nut en werden er veel reddingsvluchten gemaakt. Tot 1959 heeft het toestel met de registratie 8-1 en met de naam "Jezebel" bij de MLD gevlogen.
Helicopters
volgende volgende
1951 Frits Diepen
MLD 1953
MLD 1955
Type : Sikorsky S-55 Programma : FS2004 en FSX, aparte bestanden Model : Alphasim Operator : MLD Download : Kompleet vliegtuig, pakket met 2 repaints
De Sikorsky S-55 heeft de motor in de neus, terwijl de cabine in het zwaartepunt werd geplaatst. Deze configuratie heeft als voordeel dat de lading weinig invloed had op de stabiliteit van het toestel. Bovendien kon de motor daardoor in twee uur worden verwisseld. In 1952 werd de S-55 ook voor civiele doeleinden goedgekeurd. Het toestel is o.a in grote aantallen gebruikt in de USAF, de USNavy en was de eerste helicopter die veelvuldig gebruikt werd voor civiele doeleinden. In totaal werden van alle versies ruim 1000 toestellen gebouwd. Daarnaast bouwde Westland in de UK er nogeens 550 in licentie als de Wirlwind, terwijl er in Frankrijk ook nog een aantal bij Sud-Est werden gebouwd. De MLD had met de enkele S-51 in de vloot kennis gemaakt met de mogelijkheden die de helicopter bood en en wilde graag een helicopterdienst opzetten. Helaas ontbroken de financiële middelen. In het kader van de Mutual Defence Assistance Program kreeg de MLD van de USA in 1953 een drietal H04S-3's, een versie van de S-55 met 700pk Wright R-1300 motor. Er werden nieuwe bemanningen opgeleid en de toestellen werden ingezet voor voornamelijk SAR-dienst op de Karel Doorman en op de vliegbasis Valkenburg. De H-2 is tot eind 1963 operationeel geweest en maakt nu deel uit van de Aviodrome-collectie op Lelystad Airport.
1953
1960
De Augusta Bell 204B is de in licentie gebouwde Bell UH-1B. In 1961 schafte de MLD 7 Augusta Bell's 204B aan om in Nieuw Guinea te worden ingezet. Ze zijn daar nooit gebruikt omdat Nieuw Guinea vlak na de aankoop onder bestuur kwam van de UN. Alle toestellen gingen toen naar het VSQ7 squadron op vliegbasis Valkenburg. Twee werden er op Curaçao gestationeerd. Ze werden voornamelijk gebruikt als transporthelicopter en soms voor opsporings- en reddingstaken. Oorspronkelijk werden er 7 aangeschaft. Twee toestellen verongelukten en werden vervangen door nieuwe exemplaren.De 220 is in dienst geweest van 08-06-1962 tot 27-09-1977. Momenteel staat hij als poortwachter bij vliegkamp De Kooy.
Type : Augusta Bell 204B Programma : FS2004 en FSX Model : Lynn Rogers Operator : MLD Download : Kompleet vliegtuig
Onder druk van de toenemende dreiging van onderzeeboten stelde de Royal Navy halverwege de jaren vijftig een eisenpakket MATCH(Manned Torpedo Carrying Helicopter) op. De te ontwikkelen helicopter moest op aanwijzing vanaf een moederschip een gedectecteerde onderzeeboot met torpedo's kunnen uitschakelen. Op basis van dit eisenpakket ontwikkelde Saunders-Roe de P531, die zijn eerste vlucht op 20 juliu 1958 maakte. Saunders-Roe werd overgenomen door Westland. De Royal Navy testte het toestel met diverse onderstellen hetgeen resulteerde in de Westland Scout met een vast onderstel en de Westland Wasp met een vierwielig onderstel. De MLD kocht 13 Wasp's die vanaf eind 1966 tot begin 1983 op Nederlandse fregatten werden gestationeerd en werden ingezet voor onderzeebootbestrijding en redingsdiensten. Gedurende deze periode stortten drie toestellen in zee. De overgebleven toestellen werden na revisie bij Westland aan Indonesië verkocht.
Type : Westland UH-12A Wasp Programma : FS2004 en FSX Model : UKMil Operator : MLD Download : Kompleet vliegtuig